Onderwijs


Afval op school

Afgelopen jaren hebben we binnen verschillende projecten veel kennis en ervaring op het gebied van afvalscheiding en -preventie, gedragsverandering en educatie op scholen opgedaan.

Binnen het programma 'Afval op school' hebben we hiervoor met 140 scholen samengewerkt. Deze kennis hebben we gebundeld en zo krijgen scholen de mogelijkheid om samen met stakeholders op zoek te gaan naar de beste invalshoek, werkwijze en educatief materiaal om zo (zwerf)afval terug te dringen.

Dit programma is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage  vanuit het EFMZV fonds en de Kaderrichtlijn Mariene strategie (KRM).

Helpdesk Schoolafval

Logo van de Helpdesk Schoolafval

Heeft u vragen over het verminderen of scheiden van schoolafval of heeft u behoefte aan ondersteuning? Voor het basis en voortgezet onderwijs is de Helpdesk Schoolafval een vraagbaak voor iedereen die aan de slag wil.

Keurmerk afvalvrije school gaat voor landelijke uitrol

De Stichting VAnG in Soest heeft een officieel keurmerk ‘afvalvrije school’ in het leven geroepen voor basisscholen. Op dit moment zijn er 5 scholen die aan de strenge eisen voldoen en nog zo’n 30 die op weg zijn afvalvrij te worden".

De kosten van het keurmerk – 350 euro – worden momenteel door gemeentes betaald uit het afvalfonds. Maar volgens Kleinegris gaat dat in 2025 veranderen en is het nog niet duidelijk of scholen dan zelf voor het keurmerk gaan betalen.

Deze onzekerheid houdt de stichting niet tegen om gewoon door te gaan. "Sterker nog, we hebben de ambitie om uit te breiden. We willen het keurmerk landelijk uitrollen en zoeken samenwerking met verschillende bedrijven en instellingen om kinderen nog beter voor te lichten."

Afvalscheiding op school: ‘Dat doe je toch gewoon?’

De gemeente Amstelveen voerde de afgelopen twee jaar een pilot uit om basisscholen te stimuleren hun afval te scheiden.

Ondanks de corona-obstakels bleek het een geslaagde proef. In een interview blikken we terug met Mirella Vierveijzer, projectleider natuur- en duurzaamheidseducatie van de gemeente Amstelveen.

‘Toen wij aan basisschoolleerlingen de vraag stelden of je afval moet scheiden kregen we als antwoord: ‘Ja natuurlijk, dat je doe je toch gewoon?’ Best gek dat die mogelijkheid er op basisscholen in Amstelveen niet is, realiseerden we ons.’

Weg met wegwerpplastics: hoe gaat dat in het hoger onderwijs?

De plasticsoep in zee bestaat voor een groot deel uit plastic producten voor eenmalig gebruik. Ook op de Europese stranden spoelen veel van deze zogeheten ‘single-use plastics’ aan. Van plastic rietjes en ballonnen tot PET-flessen en voedselverpakkingen.

Om deze afvalberg te verkleinen komen er per 2023/2024 nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen. Voor consumptie ter plekke worden deze producten verboden, voor onderweg mogen ze niet meer gratis worden verstrekt en krijgt de consument een herbruikbaar alternatief aangeboden.

Maar hoe pakt dit in de praktijk uit in semipublieke ruimtes zoals onderwijslocaties? Lees hierover in het artikel:

Weg met wegwerpplastics: hoe gaat dat in het hoger onderwijs?

De Universiteit Utrecht dook in haar afval: op zoek naar goud

Meten is weten; informatie is key. Dat weten onderwijsinstellingen als geen ander.

Door inzicht te krijgen in je afval kun je bepalen waar de prioriteiten en aangrijpingspunten liggen voor afvalpreventie en -scheiding. Kijk daarbij niet alleen naar je totaalhoeveelheden per stroom, maar duik ook (letterlijk) in het afval.

Je kunt zomaar goud vinden! Of in elk geval de gouden tip om je afvalsituatie te verbeteren op weg naar een circulaire organisatie