Onderwijs


Afvalvrij onderwijs

Afvalscheiding en –preventie, gedragsverandering en educatie binnen het primair en voortgezet onderwijs: er is al veel kennis en ervaring beschikbaar, opgedaan in verschillende projecten.

Ook werkt VANG Buitenshuis in de ‘kring afval en circulariteit’ samen met een grote groep onderwijsinstellingen uit het hoger onderwijs. Kennisdeling staat hierbij ook centraal.

En daarnaast neemt een groep onderwijsinstellingen deel aan een afvalbenchmark, om meer inzicht te krijgen in hun afvalcijfers en mogelijke maatregelen.

Zo streven we samen naar zo min mogelijk en goed gescheiden schoolafval!

Uitgelicht: WUR: van afvalcontract naar grondstoffenpartners om circulariteitsambitie te halen

In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Dit begint met afvalpreventie en eindigt met hergebruik van afgedankte grondstoffen. (In)zicht hebben op de hele gebruikscyclus van materialen is van groot belang op weg naar circulair grondstofmanagement.

Met dit besef is Wageningen University & Research (WUR) op zoek gegaan naar samenwerkingspartners die kunnen helpen hun circulariteitsambitie te behalen: 50% grondstoffenreductie voor 2030. De traditionele leveranciersrelatie is nu veranderd in een samenwerking als ‘grondstoffenpartners’.

Hoger onderwijs

Weg met wegwerpplastics: hoe gaat dat in het hoger onderwijs?

De plasticsoep in zee bestaat voor een groot deel uit plastic producten voor eenmalig gebruik. Ook op de Europese stranden spoelen veel van deze zogeheten ‘single-use plastics’ aan. Van plastic rietjes en ballonnen tot PET-flessen en voedselverpakkingen.

Om deze afvalberg te verkleinen komen er per 2023/2024 nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen. Voor consumptie ter plekke worden deze producten verboden. Voor onderweg mogen ze niet meer gratis worden verstrekt en krijgt de consument een herbruikbaar alternatief aangeboden. Maar hoe pakt dit in de praktijk uit in semipublieke ruimtes zoals onderwijslocaties? Lees hierover in het artikel: Weg met wegwerpplastics: hoe gaat dat in het hoger onderwijs?

Basisonderwijs

Welkom bij het informatiepunt Schoolafval

Afval scheiden en verminderen is niet moeilijk.

Door het goed te regelen maak je het makkelijk voor je collega’s, voor de school en andere betrokkenen.

De kennis en ervaring hierover, zoals mooie praktijkvoorbeelden, stappenplannen, praktische keuzewijzers en overzichten vind je op de pagina:

Informatiepunt schoolafval.

Vragen?

Neem contact op via de Helpdesk Afvalbeheer.

De Universiteit Utrecht dook in haar afval: op zoek naar goud

Meten is weten; informatie is key. Dat weten onderwijsinstellingen als geen ander.

Door inzicht te krijgen in je afval kun je bepalen waar de prioriteiten en aangrijpingspunten liggen voor afvalpreventie en -scheiding. Kijk daarbij niet alleen naar je totaalhoeveelheden per stroom, maar duik ook (letterlijk) in het afval.

Je kunt zomaar goud vinden! Of in elk geval de gouden tip om je afvalsituatie te verbeteren op weg naar een circulaire organisatie

Afvalscheiding op school: ‘Dat doe je toch gewoon?’

De gemeente Amstelveen voerde de afgelopen twee jaar een pilot uit om basisscholen te stimuleren hun afval te scheiden.

Ondanks de corona-obstakels bleek het een geslaagde proef. In een interview blikken we terug met Mirella Vierveijzer, projectleider natuur- en duurzaamheidseducatie van de gemeente Amstelveen.

‘Toen wij aan basisschoolleerlingen de vraag stelden of je afval moet scheiden kregen we als antwoord: ‘Ja natuurlijk, dat je doe je toch gewoon?’ Best gek dat die mogelijkheid er op basisscholen in Amstelveen niet is, realiseerden we ons.’