Horecagroothandels spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van de horecaketen. Zij werken met grote volumes en kunnen daardoor veel milieu-impact maken. Bijvoorbeeld door meer lokaal in te kopen of minder verpakkingsafval te produceren. Samen met de koplopergroep duurzame horecagroothandel werkt VANG Buitenshuis aan kennisuitwisseling en het bedenken en uitvoeren van pilots.
Stappenplan afvalscheiden
Wil je binnen jouw horecagroothandel ook aan de slag met afvalscheiding? En wil je je hoeveelheid afval verminderen? Dit stappenplan helpt je op weg.
Pilotproject Sausemmers
Grote plastic sausemmers nemen in de afvalbak veel ruimte in. Zou het niet beter zijn als we sausemmers mee konden geven aan de groothandel, die ze vervolgens opnieuw gebruikt? Een pilot waarbij horecagroothandels sausemmers uit de horeca retour namen en zorgden voor recycling was succesvol.
Koplopertraject duurzame horecagroothandel
Deelnemers en thema's
Twaalf horecagroothandels zijn in 2021 een koplopertraject duurzame horecagroothandel gestart vanuit VANG Buitenshuis. De deelnemers zijn:
BD-Totaal, Bidfood, Bunzl, Driessen Food, Gepu, Hanos, Hocras, Sligro, Udea, VHC-Jongens, Volfood en Zegro.
De koplopergroep komt regelmatig samen om elkaar over verschillende thema’s te informeren en inspireren voor vervolginitiatieven.
Thema's die op de agenda staan zijn:
Bijeenkomsten koplopertraject
Lees hier de verslagen van de bijeenkomsten:
- Retourlogistiek kunststof productverpakkingen en internationaal verantwoord ondernemen en due diligence. (2023)
- Verduurzamingsopties voor disposables en verpakkingen. (2022)
- Minder milieubelastende disposables en verpakkingen in de horeca. (2022)
- Horecagroothandels en hun invloed op voedselverspilling. (2021)
- Horecagroothandels en verduurzamingsopties voor transport en logistiek. (2021)
- Horecagroothandels en verpakkingsproblematiek, een kansrijke combinatie. (2021)
- Koplopers horecagroothandel zoeken naar kansen duurzamer assortiment. (2021)
Praktijkvoorbeelden
IMVO: Volg de laatste ontwikkelingen over CSRD en CSDDD
De Sociaal Economische Raad (SER) heeft een reeks webinars over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en European Sustainability Reporting Standards (ESRS) georganiseerd. In deze webinars worden deze op een praktische manier toegelicht aan de hand van voorbeelden van bedrijven.
Hoe ga je om met de SUP (single-use plastic) wetgeving?
Hoe om te gaan met eenmalige verpakkingen en disposables in de out-of-home markt? De Europese Commissie heeft een SUP-Richtlijn opgesteld om de hoeveelheid kunststofafval in oceanen en zeeën terug te dringen. De maatregelen gaan over verloren vistuig en wegwerpplastics. Daaronder vallen ook verschillende verpakkingen die veel in de horeca worden gebruikt. De SUP Richtlijn is sinds 3 juli 2021 van kracht.