Inspiratiedag Bedrijfsafval

Datum
Plaats in agenda
Tijd
09.30 tot uur
Locatie
LEF Future Center, Griffioenlaan 2 in Utrecht (gebouw Westraven Rijkswaterstaat).
Doelgroep

Gemeenten, provincies en regionale samenwerkingsverbanden die een sleutelrol kunnen spelen voor bedrijven uit de kantoor-, winkel- en dienstensector, maar zelf ook het goede voorbeeld kunnen geven.

Omschrijving

Inspiratiedag Bedrijfsafval VANG Buitenshuis

Op de Inspiratiedag ‘Bedrijfsafval, daar zit muziek in’ delen we ervaringen van gemeenten, provincies en bedrijven op het gebied van circulaire bedrijfsvoering en ieder zijn rol daarin.

Wat komt er op bedrijven af, welke rol heeft de gemeente hierin en hoe zit het met haar eigen bedrijfsvoering, wat is de rol van logistiek, en wat gebeurt er op bedrijventerreinen? En hoe kun je gedragsbeïnvloeding hiervoor gericht inzetten?

Ook verkennen we hoe de zogenaamde ketenaanpak er uit ziet. Hoe zorg je ervoor dat je iedereen meekrijgt? Wie staat waarvoor aan de lat? Wie zingt het hoogste lied? En hoe zorg je voor niet weer het oude liedje?

Dagindeling:

Start 9:30

  • Inloop
  • Introductie en inspiratie door o.a. Babette Porcelijn
  • Pauze
  • Ronde met 3 sessies
  • Lunch
  • Plenaire verassing
  • Pauze
  • Ronde met 3 sessies
  • Terugkoppeling uit de workshops en afsluiting
  • Borrel

Einde 16.30

Inhoud van de ochtendsessies:

1. Welke compositie maak jij voor je bedrijventerrein?

Benieuwd hoe je je bedrijventerrein kunt verduurzamen of meer circulair kunt maken? Kom naar de inspirerende sessie over de duurzame bedrijventerreinen. Enthousiaste en ervaren sprekers van verschillende organisaties vertellen je wat de successen, de knelpunten en de eyeopeners zijn van hun aanpak om tot een duurzaam bedrijventerrein te komen. Bij de afsluitende discussiepanel kun je aan de sprekers vragen stellen over dit actuele onderwerp!

2. Hoeveel noten heb jij op je zang?

Als gemeente of provincie kun je de bedrijven in jouw regio helpen met verduurzamen en verminderen van afval. Hoe? Dat hoor je in deze sessie. Maar daarnaast kun je zelf ook het goede voorbeeld laten zien, en wil je niet uit de toon vallen. Wij praten je hierover bij en je hoort mooie praktijkvoorbeelden.

3. Minder bedrijfsafval door onbewust gedragsbeïnvloeding, dat klinkt toch goed?

95% van ons gedrag gaat onbewust, en daar kun je het beste met ‘onbewuste prikkels’ op sturen. Benieuwd hoe jij als provincie of gemeente hierop in kunt spelen om te komen tot minder bedrijfsafval? Kom dan naar de workshop onbewuste gedragsbeïnvloeding. In deze workshop krijg je een kijkje in de hersenen van je doelgroep. Ook kun je de (bedrijfs)omgeving zo inrichten, dat het logisch en makkelijk is om het gewenste gedrag uit te voeren. Na een introductie gedragsbeïnvloeding door een gedragsexpert ga je zelf aan de slag met een aanpak voor jouw casus. En de beste pitch wint 2,5 uur gedragsadvies!

4. Hoe dirigeer jij de inzameling van bedrijfsaval?

De logistiek van het inzamelen van bedrijfsafval van de kantoor-, winkel- en dienstensector (KWD) vormt voor sommige gemeenten een flinke uitdaging. Afvalinzamelaars rijden vaak af en aan, terwijl gemeenten tegelijkertijd streven naar een gezonde en leefbare binnenstad. Hoe kunnen gemeentes hun rol pakken? Wat zijn de drijfveren? En hoe circulariteit hierin een rol spelen? Je hoort in deze sessie verschillende geluiden.

5. Maak een hit van je circulaire evenement

Duurzame festivals, groene evenementen, schone markten, bij heel wat gemeenten in Nederland is er aandacht voor het voorkomen en beter scheiden van afval. En gelukkig is er informatie en kennis beschikbaar om direct mee aan de slag te gaan. Maar hoe zet je als gemeente een nóg hogere ambitie neer? Kan je herbruikbaar bijvoorbeeld als norm stellen? En hoe doe je dat dan? Aan de hand van praktijkvoorbeelden denken we met elkaar na over gerichte oplossingen. Deze sessie is voor deelnemers met suggesties, ideeën én vragen over circulaire evenementen.

6. Een remix aan verschillende afvalregels en preventieve handhaving als interessant instrument

Tijdens het eerste deel van deze sessie worden de deelnemers bijgepraat over de huidige en toekomstige regels rondom bedrijfsafval. Welk afval moet je scheiden als bedrijf? En hoe zit dat nou precies met de SUP-regelgeving die vanaf 1 januari ingaat? In het tweede deel van deze sessie wordt gekeken naar de rol die gemeenten kunnen vervullen bij het preventief handhaven op deze landelijke wet- en regelgeving.

Aanmelden

Meld je aan via het aanmeldformulier.

Vragen?

Heb je nog vragen over deze dag? Neem contact met ons op!