Inspiratiedag Bedrijfsafval

Datum
Plaats in agenda
Tijd
09.30 tot uur
Locatie
LEF Future Center, Griffioenlaan 2 in Utrecht (gebouw Westraven Rijkswaterstaat).
Doelgroep

Heb je een verbindende rol met ondernemers en wil je samen werken aan een circulaire economie? Werk je bij een gemeente, provincie of een regionaal samenwerkingsverband? Kom dan naar de Inspiratiedag 'Bedrijfsafval, daar zit muziek in’.

Omschrijving

Inspiratiedag 2023 logo: Reuse, react, reorganize, rethink, refuse, repeat.Inspiratiedag Bedrijfsafval VANG Buitenshuis

Op de Inspiratiedag ‘Bedrijfsafval, daar zit muziek in’ delen we ervaringen van gemeenten, provincies en bedrijven op het gebied van circulaire bedrijfsvoering en ieder zijn rol daarin.

Wat komt er op bedrijven af, welke rol heeft de gemeente hierin en hoe zit het met haar eigen bedrijfsvoering, wat is de rol van logistiek, en wat gebeurt er op bedrijventerreinen? En hoe kun je gedragsbeïnvloeding hiervoor gericht inzetten?

Hoe voorkom je dat je niet steeds hetzelfde deuntje zingt?

Programma

Je bent welkom vanaf 9.30 uur. De opening van Babette Porcelijn zal je zeker inspireren voor de rest van de dag. Babette is de schrijver van bestsellers als De Verborgen Impact en Het Happy 2050 Scenario.

Gedurende de dag kun je deelnemen aan diverse workshops over alle aspecten van bedrijfsafval, waar steeds de ervaringen van andere gemeenten en bedrijven centraal staan.

We sluiten om 16.00 uur af met een borrel.

Inhoud van de sessies:

1. Welke compositie maak jij voor je bedrijventerrein?

Benieuwd hoe je je bedrijventerrein kunt verduurzamen of meer circulair kunt maken? Kom naar de inspirerende sessie over duurzame bedrijventerreinen. Verschillende organisaties vertellen wat de successen, knelpunten en eyeopeners zijn van hun aanpak om tot een duurzaam bedrijventerrein te komen. Verzamel je vragen over dit actuele onderwerp en stel ze aan het panel.

2. Hoeveel noten heb jij op je zang?

Als gemeente of provincie kun je de bedrijven in jouw regio helpen met verduurzamen en het verminderen van afval. Hoe? Dat hoor je in deze sessie.

Bowine Wijffels van de provincie Zuid Holland vertelt o.a. over haar rol in het Vernieuwersnetwerk Herbruikbare Bekers & Maaltijdverpakkingen. Axel Roozen vertelt over de rol van de gemeente Utrecht bij afvalpreventie en - inzameling van de bedrijven in de gemeente Utrecht.

Daarnaast komen Kitty Hallie en Thomas Blom,  eveneens van de gemeente Utrecht, vertellen wat de gemeente Utrecht zelf doet rondom afvalpreventie en afvalscheiding. Hoe zorgen ze ervoor dat ze niet uit de toon vallen? Dit en meer hoor je tijdens de sessie ‘Hoeveel noten heb jij op je zang?’

3. Minder bedrijfsafval door gedragsbeïnvloeding, dat klinkt toch goed?

95% van ons gedrag gaat onbewust, en daar kun je het beste met ‘onbewuste prikkels’ op sturen. Benieuwd hoe je als gemeente of provincie gedragsbeïnvloeding kan inzetten voor een circulaire bedrijfsvoering? In deze sessie krijg je een kijkje in de hersenen van je doelgroep. Ook kun je de (bedrijfs)omgeving zo inrichten, dat het logisch en makkelijk is om het gewenste gedrag uit te voeren. Na een introductie gedragsbeïnvloeding door een gedragsexpert ga je zelf aan de slag met een aanpak voor jouw casus. En de beste pitch wint 2,5 uur gedragsadvies!

4. Hoe dirigeer jij de inzameling van bedrijfsafval?

De logistiek van het inzamelen van bedrijfsafval van de kantoor-, winkel- en dienstensector (KWD) vormt voor sommige gemeenten een flinke uitdaging. Afvalinzamelaars rijden vaak af en aan, terwijl gemeenten tegelijkertijd streven naar een gezonde en leefbare binnenstad. Hoe kunnen gemeentes hun rol pakken? Wat zijn de drijfveren? En hoe circulariteit hierin een rol spelen? Je hoort in deze sessie verschillende geluiden.

5. Maak een hit van je circulaire evenement

Duurzame festivals, groene evenementen, schone markten, bij heel wat gemeenten in Nederland is er aandacht voor het voorkomen en beter scheiden van afval. En gelukkig is er informatie en kennis beschikbaar om direct mee aan de slag te gaan. Maar hoe zet je als gemeente een nóg hogere ambitie neer? Kan je herbruikbaar als norm stellen? En hoe doe je dat dan? Aan de hand van praktijkvoorbeelden denken we met elkaar na over gerichte oplossingen voor circulaire evenementen.

6. Een remix aan afvalregels en preventie als interessant instrument

Tijdens het eerste deel van deze sessie worden de deelnemers bijgepraat over de huidige en toekomstige regels rondom bedrijfsafval. Welk afval moet je scheiden als bedrijf? En hoe zit dat nou precies met de SUP-regelgeving die vanaf 1 januari ingaat? In het tweede deel van deze sessie worden deelnemers geïnspireerd over wat er naast deze must-do’s (wettelijke verplichtingen) nog extra kan worden gedaan op gebied van afvalpreventie.

Aanmelden

Vol!

Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden. Wel kan je nog op de wachtlijst geplaatst worden. Stuur dan een verzoek naar vangbuitenshuis@rws. (Rijkswaterstaat)nl

Vragen?

Heb je nog vragen over deze dag? Neem contact met ons op!