Vervoer


Green Deal NS en ProRail

Het doel van NS en ProRail is om de hoeveelheid afval in treinstations en treinen te verminderen naar 9.000 ton. Dit is 25% minder dan de 12.000 ton in 2014. Daarnaast is het doel om reizigers te stimuleren 75% van hun 9.000 ton afval te scheiden om zo méér en beter te kunnen recyclen.

Bekijk wat de NS en ProRail doen aan afvalscheiding op stations en in treinen.

Van kartonnen wegwerpbeker tot wc-papier

Het hele proces van afval verzamelen tot aan het verwerken is op elkaar aangesloten. Van de schoonmakers, die het afval gescheiden inzamelen, tot en met de afvalverwerker. Zo ook op de stations van NS. Om het afval goed te kunnen recyclen door de afvalverwerker is een 90% zuiverheidsgraad nodig, dus het juiste afval in de juiste afvalbak is noodzakelijk. Hierbij geldt het credo: afval is grondstof.

In een vlog neemt NS projectmanager afvalscheiding Michelle je mee in het proces van de kartonnen wegwerpbeker tot wc-papier.

Wat gebeurt er met het afval uit het vliegtuig?

Aan boord van een vliegtuig krijg je vaak een vliegtuigmaaltijd of wat te drinken. De stewardessen komen dan langs om het afval op te halen. Je vraagt je misschien af wat er vervolgens gebeurt met dat afval? Dit wordt bij aankomst op Schiphol gescheiden en gerecycled.

Lees meer hierover in het artikel Afval scheiden aan boord, hoe werkt dat?

Schiphol heeft als doel in 2030 afvalvrij. In hun Routeplan Duurzame Luchtvaart lees je hoe ze dit gaan doen.