Circulair


Handige hulpmiddelen

Wilt u de omslag maken naar een circulaire bedrijfsvoering? Onderstaande links en hulpmiddelen kunnen hierbij helpen.
  • Kennis en ervaringen vanuit de Green Deal Circulair Inkopen.
  • CIRCO helpt ondernemers en professionals om producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om circulair te ondernemen.
  • Inspiratiedocument voor het voorkomen en verminderen van verpakkingsafval.

Circulair ondernemen

Dat betekent zuinig omgaan met grondstoffen en geen afval produceren. De R-ladder is een handig hulpmiddel om de grondstoffen en afval van uw bedrijf onder de loep te nemen:
  • Refuse: niet gebruiken
  • Reduce: minder gebruiken
  • Reuse: hergebruiken
  • Recycle: nieuwe producten van maken

Hoe pakken anderen dat aan?

  • Festival Into The Great Wide Open streeft naar een circulair festival. Zij maken gebruik van herbruikbaar servies en siroop in plaats van frisdrankflesjes.
  • StayOkay serveert zero waste koffie die wordt geleverd in grote retourblikken, met suikerklontjes in plaats van zakjes en onverpakte koekjes in bulk.

Recycle

Papier en glas zijn makkelijk te scheiden en te recyclen. Met plastic en organisch afval lopen bedrijven soms tegen problemen aan:

Statiegeld op kleine petflesjes: zo zit dat

Sinds 1 juli 2021 wordt er statiegeld geheven op kleine plastic petflesjes. Dat is de moeite waard, want pet kan prima worden gerecycled tot nieuw pet. Het statiegeld voor grote petflessen (> 1 liter) bedraagt € 0,25. Voor kleine flessen (< 1 liter) is dat € 0,15.

Er is onderscheid tussen verplichte en vrijwillige innamepunten. (Grote) supermarkten, treinstations, bemande tankstations en groothandels zijn verplicht om lege flesjes in te nemen. Daarnaast zijn er talloze vrijwillige inzamelpunten, zoals (sport)verenigingen, scholen en horecagelegenheden. Het is aan de consument waar hij het flesje inlevert. Voor sommige bedrijven en organisaties valt er dus wel wat te kiezen en te regelen.

Statiegeld Nederland voert de logistiek en financiële afhandeling uit voor heel Nederland.

Single Use Plastics in de ban...

...wat betekent dat voor u?

Sinds 3 juli 2021 is het verboden om sommige kunststof producten voor eenmalig gebruik te verstrekken, zoals plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en ballonstokjes. Alle ondernemers die kunststofproducten voor eenmalig gebruik produceren of in omloop brengen krijgen te maken met deze richtlijn.

Deze poster helpt u op weg: poster 'Nieuwe wetgeving voor wegwerpplastics: een overzicht van de maatregelen per soort product' (pdf, 515 kB)