Circulair


Circulair ondernemen

Hoe doet u dat? Dat betekent zuinig omgaan met grondstoffen en geen afval produceren. De R-ladder is een handig hulpmiddel om de grondstoffen en afval van uw bedrijf onder de loep te nemen:

 • Refuse: niet gebruiken
 • Reduce: minder gebruiken
 • Reuse: hergebruiken
 • Recycle: nieuwe producten van maken
 • Rot: composteren

Meer weten? Bekijk de praktijkvoorbeelden en tools voor uw branche.

Refuse, reduce & reuse

Met slimme oplossingen kunt u grondstoffen besparen en minder afval produceren. Zero waste, hoe pakken anderen dat aan?

 • Festival 'Into The Great Wide Open' ontwierp een afvalvrije festivalbar met herbruikbare bekers, siroop met gecarboniseerd kraanwater, bier uit een tank en borg op biertrays.
 • StayOkay serveert zero waste koffie die wordt geleverd in grote retourblikken, met suikerklontjes in plaats van zakjes en onverpakte koekjes in bulk.

Ook afval verminderen in uw organisatie? Bekijk het inspiratiedocument “Aan de slag met het voorkomen en verminderen van verpakkingsafval binnen uw bedrijf”.

Recycle & rot

Papier en glas zijn makkelijk te scheiden en te recyclen. Met plastic en organisch afval lopen bedrijven soms tegen problemen aan:

 • Plastic: De markt voor plastic - of PMD verpakkingsafval van bedrijven is in ontwikkeling. Lees in onze marktverkenning of korte leaflet hoe dat zit. In het stappenplan voor kleine bedrijven en grote bedrijven leest u meer over hoe u het zelf kunt aanpakken.
 • GFT: Steeds meer bedrijven kijken naar de mogelijkheden voor lokale verwerking van keukenafval. Maar daar spelen wel risico’s. In het rapport over kleinschalige verwerking van GFT en swill leest u meer over de wetgeving en hoe u veilig de kringloop kunt sluiten.

Heeft u vragen? Gebruik dan het contactformulier op deze website.

Bespaar op je afval met deze 8 tips

Bedrijfsafval is niet het meest sexy onderdeel van ondernemerschap. Het stinkt en ziet er niet uit. Toch loont het om de deksel van je afvalbak te lichten.

Als je het restafval vermindert kun je honderden euro’s per jaar besparen. Want wat wat je niet binnen haalt, hoeft er ook niet uit.

Zo draag je bij aan een circulaire economie en werk je aan een bewust imago.

Circulair inkopen en businessmodellen

Wilt u de omslag maken naar een circulaire bedrijfsvoering, dan is uw inkoop en uw businessmodel van belang:

 • In de Green Deal Circulair Inkopen delen publieke en private organisaties hun ervaringen en kennis. De bijbehorende Wegwijzer circulair inkopen helpt uw inkopers op weg.
 • CIRCO helpt ondernemers en creatieve professionals producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen om vervolgens daadwerkelijk circulair te ondernemen.

Single Use Plastics in de ban...

...wat betekent dat voor u?

Vanaf 3 juli 2021 is het verboden om sommige kunststof producten voor eenmalig gebruik te verstrekken, zoals plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en ballonstokjes. Alle ondernemers die kunststofproducten voor eenmalig gebruik produceren of in omloop brengen krijgen te maken met deze richtlijn.

Onderstaande infographics helpen u op weg: