Afvalscheiding


Handige hulpmiddelen

Steeds meer bedrijven scheiden hun afval. Om hen een handje te helpen, maakt Rijkswaterstaat handige hulpmiddelen:

Met gedragsverandering naar minder afval in de dienstensector

Een onderneming zonder afval, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. U kunt de zaken nog zo goed inrichten, uiteindelijk moet het gedrag van de medewerkers en klanten ook veranderen. Om hierbij te helpen organiseren we gedragscursussen voor ondernemers in de dienstensector.

Hoe verandert u gedrag van medewerkers én klanten?

Dit was de vraag waar negen onderwijsinstellingen in 2021 mee aan de slag gingen tijdens een gedragscursus. De theorie van gedrag werd aan de hand van voorbeelden besproken en vervolgens paste elke deelnemer dit toe op een eigen actuele casus. De deelnemers aan de cursussen vormt ook een netwerk om ervaringen te blijven delen.

Via onze nieuwsbrief laten we weten met welke doelgroep we in 2022 aan de slag gaan. Heeft u interesse, en bent u nog geen abonnee? Meldt u zich direct aan via het aanmeldformulier nieuwsbrief Buitenshuis.

Bent u nieuwsgierig geworden, zoekt u inspiratie of wilt u meteen aan de slag? Kijk dan ook eens naar The Little Book of Green Nudges van het United Nations Environment Programme.

Uw bedrijfsafval op de juiste manier scheiden

Voorblad flyer Uw bedrijfsafval op de juiste manier scheidenAfval moet gescheiden worden, zodat het op de juiste manier verwerkt kan worden en om zoveel mogelijk afval te recyclen. Het is daarom verplicht om bedrijfsafval te scheiden. Welk afval u als bedrijf of organisatie moet scheiden hangt af van uw situatie.

Wilt u weten wat u moet scheiden? Gebruik dan de volgende hulpmiddelen:

Zie ook de FAQ's op de site LAP3.

Lees ook het artikel: Een goede ondernemer neemt afvalscheiding serieus.

Plastic verpakkingen

Veel bedrijven willen - net als thuis - hun PMD-verpakkingen scheiden en laten recyclen. De inzameling, sortering en recycling van PMD-afval uit bedrijven is nog in ontwikkeling.

Lees in onze marktverkenning over recyclen van verpakkingen of korte leaflet 'Kansen en knelpunten voor recycling van bedrijfsmatig PMD' hoe dat zit.

En lees meer over hoe u het zelf kunt aanpakken in:

Vanaf 2023 gaat de wetgeving voor verpakkingen veranderen. Producenten worden dan ook verantwoordelijk voor verpakkingsafval afkomstig van bedrijven.

Slimme logistiek

Elk bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het laten afvoeren van het afval. Hierdoor rijden in een gebied vaak verschillende vuilniswagen die hetzelfde afval ophalen. In het project Slimme Logistiek onderzoeken we hoe dit efficiënter, makkelijker en betaalbaarder kan.

Scheiden vooraf of achteraf?

Papier, GFT, glas en textiel kunnen niet achteraf worden gescheiden. Ze zijn dan te vies om nog goed te recyclen. Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (ook PBD of PMD genoemd) kunnen wel machinaal gescheiden worden uit het restafval.

Meer weten over bron- en nascheiding?

Bekijk dan de voor- en nadelen voor bronscheiding en nascheiding in de: