Afvalscheiding


Handige hulpmiddelen

Steeds meer bedrijven scheiden hun afval. Om hen een handje te helpen, maakt Rijkswaterstaat handige hulpmiddelen:

Met gedragsverandering naar minder afval in de dienstensector

Een onderneming zonder afval, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt de zaken nog zo goed inrichten, uiteindelijk moet het gedrag van je medewerkers en klanten ook veranderen. Om hierbij te helpen organiseren we gedragscursussen voor ondernemers in de dienstensector.

De vuurdoop was in mei 2021. Hoe verander je gedrag van medewerkers én klanten? Dit was de vraag waar negen onderwijsinstellingen mee aan de slag gingen. Aan de hand van voorbeelden bespraken we de theorie van gedrag en vervolgens paste elke deelnemer dit toe op een eigen actuele casus. Met de deelnemers aan de cursussen bouwen we ook een netwerk op, om ervaringen te blijven delen.

Via onze nieuwsbrief laten we weten met welke doelgroep we in 2022 aan de slag gaan. Heeft u interesse, en bent u nog geen abonnee? Meldt u zich direct aan via het aanmeldformulier nieuwsbrief Buitenshuis.

Bent u nieuwsgierig geworden, zoekt u inspiratie of wilt u meteen aan de slag? Kijk dan ook eens naar The Little Book of Green Nudges van het United Nations Environment Programme.

Scheiden vooraf of achteraf?

Papier, GFT, glas en textiel kunnen niet achteraf worden gescheiden. Ze zijn dan te vies om nog goed te recyclen. Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (ook PBD of PMD genoemd) kunnen wel machinaal gescheiden worden uit het restafval.

Meer weten over bron- en nascheiding?

Bekijk dan de voor- en nadelen voor bronscheiding en nascheiding in de:

Plastic verpakkingen

Veel bedrijven willen - net als thuis - hun PMD-verpakkingen scheiden en laten recyclen. De inzameling, sortering en recycling van PMD-afval uit bedrijven is nog in ontwikkeling.

Lees in onze marktverkenning over recyclen van verpakkingen of korte leaflet 'Kansen en knelpunten voor recycling van bedrijfsmatig PMD' hoe dat zit.

En lees meer over hoe u het zelf kunt aanpakken in:

Vanaf 2023 gaat de wetgeving voor verpakkingen veranderen. Producenten worden dan ook verantwoordelijk voor verpakkingsafval afkomstig van bedrijven.

Slimme logistiek

Elk bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het laten afvoeren van het afval. Hierdoor rijden in een gebied vaak verschillende vuilniswagen die hetzelfde afval ophalen. In het project Slimme Logistiek onderzoeken we hoe dit efficiënter, makkelijker en betaalbaarder kan.

Wet- en regelgeving afvalscheiding

Bedrijven zijn verplicht om afval te scheiden.

Wilt u weten of u het bedrijfsafval goed scheidt? Doe de check met de Afvalwijzer voor bedrijven op Ondernemersplein!