Afvalscheiding
Handige hulpmiddelen
Steeds meer bedrijven scheiden hun afval. Om hen een handje te helpen, maakt Rijkswaterstaat handige hulpmiddelen:
- Pictogrammen, rechtenvrij beschikbaar
- Poster toolbox voor kantoor en kantine
- Kieswijzer afvalbakken voor afvalscheiding
- Verbindend beeldmerk: Samen geven we afval een nieuw leven
Ondernemers kiezen voor afvalscheiding
Steeds meer ondernemers zijn bewust bezig met afvalscheiding. En er zijn ook verplichtingen voor het scheiden van afval om rekening mee te houden.
In een serie gesprekken vertellen ondernemers over hun ervaring in de praktijk. Waar lopen zij tegenaan en wat gaat heel goed? Wat zijn hun tips?
Lees het in deze interviews:
Gratis inzameling van uw gescheiden verpakkingsafval
Stichting Afvalfonds is in 2022 met een inschrijfloket gestart voor kosteloze gescheiden inzameling van plastic, drankenkartons en glas.
Dit is mogelijk voor alle organisaties in Nederland met verpakkingsafval dat lijkt op huishoudelijk verpakkingsafval. Tijdens verschillende inschrijvingsrondes kunt u uw organisatie aanmelden voor gratis inzameling van uw gescheiden verpakkingsafval.
Het loket van het Afvalfonds is de site Afval Goed Geregeld. Hier staat meer informatie en kunt u zich ook aanmelden om bericht te krijgen over de volgende inschrijvingsronde.
Stappenplan afval verminderen en scheiden
Steeds meer bedrijven en ondernemers zijn bewust bezig met het verminderen en scheiden van afval. Wil je binnen jouw organisatie ook aan de slag met afvalscheiding? En wil je je hoeveelheid afval verminderen? Het stappenplan helpt je op weg.
Start hieronder of gebruik het stappenplan afval verminderen en scheiden op deze webpagina .
Uw bedrijfsafval op de juiste manier scheiden
Afval moet gescheiden worden, zodat het op de juiste manier verwerkt kan worden en om zoveel mogelijk afval te recyclen.
Het is daarom verplicht om bedrijfsafval te scheiden. Welk afval u als bedrijf of organisatie moet scheiden hangt af van uw situatie.
Wilt u weten wat u moet scheiden? Gebruik dan de volgende hulpmiddelen:
- Een algemene flyer en flyers met voorbeelden per branche. Deze zijn te downloaden op de site van het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3).
- De online Afvalwijzer voor bedrijven op het Ondernemersplein.
Zie ook de FAQ's op de site LAP3.
Lees ook het artikel: Een goede ondernemer neemt afvalscheiding serieus.