De Piramide verdeelt de afvaltaken


Basisschool de Piramide met 174 leerlingen in Haarlem is zo’n drie jaar geleden al begonnen met het scheiden van afval, waaronder ook het PMD. Op initiatief van leerlingen en 2 leerkrachten is de school inmiddels een voorbeeld binnen haar Stichting Spaarnesant.

Taken worden verdeeld

Bij basisschool de Piramide worden de taken omtrent afval verdeeld over de groepen. Zo wordt het plastic ingezameld door groep 5 en op vrijdag verzamelt groep 8 het papier. Groep 7 heeft onlangs een project gedaan over recycling. Ze hebben een week lang het plastic opgespaard en geteld en op het bord bijgehouden. Vervolgens hebben de leerlingen samen oplossingen bedacht en is ervoor gekozen om voortaan broodtrommels mee te nemen. Vanaf groep 5 krijgen de kinderen binnenkort een gratis bidon.

Dit is de norm

De school wil het niet afdwingen, ze laat het liever uitbreiden met de gedachte: dit is de norm en goed voor jezelf. Je kunt elkaar ook aanspreken op iets wat vanzelfsprekend is en niet zoveel gedoe hoeft te geven. De mindset kan echt anders. Voorbeeld hiervan is het jaarlijkse Zomerfeest dat de school organiseert. Een groot evenement waar 400 à 500 mensen op af komen. Voortaan gebruiken ze duurzame, herbruikbare bekers. Iets moet wel inslijten, je moet volhouden.

Op zoek naar goede oplossingen

Voor het plastic staat een bakje in de klas, dit gaat vervolgens in één grote plastic zak die wordt bewaard in de opbergruimte. Een rolcontainer was beter geweest, de school zoekt op dit moment met de inzamelaar Van der Stoel (onderdeel van Renewi) naar een oplossing. De rekening wordt betaald door stichting Spaarnesant. Verder heeft de school een handige verzamelbox voor lampen, batterijen en toners. Ook heeft de school knijpertjes om het zwerfafval buiten met elkaar op te ruimen.

Brede aanpak

Twee leerkrachten zijn de voorvechters. Er zijn al veel activiteiten georganiseerd, waaronder de Plastic Soup bijeenkomst in samenwerking met foundation Haarlem Plasticvrij, een bezoek door Dos Winkel van Sea First en veel lessen over dit onderwerp. De school beschikt ook over schooltuintjes met een composthoop voor het GFT-afval en werkt daar samen met NatuurLokaal.

Het is een gezonde school, zoals ook op het gebied van voeding. Ze promoten dan ook het drinken van kraanwater. Ouders worden betrokken, zowel in de oudercursus als met een nieuwsbrief. Leuk voorbeeld is het project 'Save the bees', dat ging over een bij-vriendelijker Schalkwijk, waarvoor leerlingen enquêtes hebben afgenomen.

De Piramide staat open voor nieuwe ideeën en is benieuwd hoe andere scholen dit hebben aangepakt. De school wil dan ook graag ideeën uitwisselen.


Broodtrommels en drinkflessen

Afvalscheiding betekent niet een taak erbij, het is een andere mindset. We leggen het niet op, het initiatief is juist vanuit onze leerkrachten en leerlingen gekomen

Jaqueline Boogaard

Gescheiden afvalbakken