De Rossenberg succesvol afvalvrij

Basisschool de Rossenberg, een relatief kleine school die een gebouw deelt met twee andere bassischolen; het Christal en de Brink. Hoe kon deze school succesvol afvalvrij worden? Volgens Maeyke Wiggers (Directrice, de Rossenberg) en Jolanda Zeilmaker (De Groene Belevenis) zijn heldere afspraken essentieel geweest voor het succes.

Eén van die heldere afspraken was de taakverdeling voor het legen en schoonmaken van de afval verzamelbakken. Ze werken met emmertjes en kleine bakjes. Schoonmaken van de bakken (voornamelijk de GFT-bakken) kost veel tijd. Daarom heeft de schoonmaker een uitbreiding van het contract gekregen. Dit is geregeld via het schoolbestuur.

MedewerkersCommuniceer naar leerkrachten, wat verandert er en wat blijft hetzelfde?”

Maeyke Wiggers, Directrice de Rossenberg

Eén van de drie scholen (het Christal) heeft nog een eigen rolcontainer voor het restafval. De andere twee scholen gebruiken ondergrondse containers in de wijk. Met een pasje betalen ze per zak. Buiten een plek inrichten voor de verschillende afvalbakken heeft de voorkeur. De restafval kliko van de het Christal kan hier dan ook naartoe worden verplaatst. Overigens zijn er in Leusden meer scholen afvalvrij, 14 in totaal.

Afvalbakken

“Advies is om goed in kaart te brengen wat voor een school het beste werkt”

Jolanda Zeilmaker, De Groene Belevenis

Een duidelijk plan aan de voorkant was een goede start. Echter blijft het maatwerk. De dames geven aan dat ze zich continu afvroegen wat het beste werkt. Hierdoor ontstonden er tijdens het project nieuwe wensen en konden ze hierop inspelen.

Bij alle scholen in Leusden hebben de kinderen een gratis Dopper gekregen. Het doel hiervan is om afval, in de vorm van drinkpakjes, te verminderen. Om het gebruik van de Dopper of drinkbeker te stimuleren gaan de lege drinkpakjes weer mee terug naar huis. Ook plastic en papiertjes van tussendoortjes gaan mee terug in de tas!