Circulair


Handige hulpmiddelen

Ook de omslag maken naar een circulaire bedrijfsvoering? Onderstaande links en hulpmiddelen kunnen hierbij helpen.

Single Use Plastics (SUP) in de ban...wat betekent dat?

Sinds 3 juli 2021 is het al verboden om sommige kunststof producten voor eenmalig gebruik te verstrekken, zoals plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en ballonstokjes. Alle ondernemers die kunststofproducten voor eenmalig gebruik produceren of in omloop brengen hebben te maken met deze richtlijn.

Sinds 1 juli 2023 mag je kunststof bekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik niet meer gratis meegeven aan de klant. Ook moet je een herbruikbaar alternatief bieden aan de klant. Zoals een zelf meegebrachte beker of verpakking. Of een beker of verpakking die klanten terug kunnen brengen met statiegeld of een ander retoursysteem.

Verkoop je via een supermarkt eten en drinken in plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen en kan de klant het onderweg direct eten of drinken? Dan moeten klanten ook betalen voor de beker of voedselverpakking. Deze regels gelden niet als de klant het eten eerst moet opwarmen, koken of braden. Schillen of wassen kan onderweg, daarvoor gelden de regels wel.

Sinds 1 januari 2024 mag je geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen meer aanbieden op plekken waar klanten deze direct gebruiken. Bijvoorbeeld in de kantine, op kantoor, in het restaurant of snackbar, of op een festival. Herbruikbare drinkbekers en voedselverpakkingen worden standaard.

Meer informatie

Circulair ondernemen

Dat betekent zuinig omgaan met grondstoffen en geen afval produceren. De R-ladder is een handig hulpmiddel om de grondstoffen en afval van een bedrijf onder de loep te nemen:
  • Refuse: niet gebruiken
  • Reduce: minder gebruiken
  • Reuse: hergebruiken
  • Recycle: nieuwe producten van maken

Hoe pakken anderen dat aan?

  • Festival Into The Great Wide Open streeft naar een circulair festival. Zij maken gebruik van herbruikbaar servies en siroop in plaats van frisdrankflesjes.
  • StayOkay serveert zero waste koffie die wordt geleverd in grote retourblikken, met suikerklontjes in plaats van zakjes en onverpakte koekjes in bulk.

Recycle

Papier en glas zijn makkelijk te scheiden en te recyclen. Met plastic en organisch afval lopen bedrijven soms tegen problemen aan: