Groothandel


Horecagroothandels werken samen aan verduurzaming

In 2021 zijn 12 horecagroothandels gestart met een koplopertraject. Deze groep groothandels zet zich in om de foodserviceketen te verduurzamen en helpen horecabedrijven dat ook te doen.

De horecagroothandel kreeg vanuit het koplopertrajecten met Rotterdamse en Haarlemse restaurants het verzoek om actiever te helpen om te verduurzamen. Onder andere door duurzame producten onder de aandacht brengen en te promoten. Ook kan de groothandel het verhaal achter duurzame producten en producenten voor de horeca toegankelijk te maken.

Koplopertraject horecagroothandels

Twaalf horecagroothandels zijn een koplopertraject duurzame horecagroothandel gestart vanuit VANG Buitenshuis. Deelnemers zijn:

BD-Totaal, Bidfood, Bunzl, Driessen Food, Gepu, Hanos, Hocras, Sligro, Udea,VHC-Jongens, Volfood en Zegro.

Sinds 2021 komt de koplopergroep regelmatig bij elkaar om elkaar over verschillende thema’s te informeren en inspireren, zoals:

  • Korte-keten aanpak
  • SUP wetgeving (Single-use plastics)
  • De eiwittransitie.

Het doel is bedrijven te informeren en inspireren en zaadjes te planten voor vervolginitiatieven.

De bijeenkomsten van het koplopertraject

Groothandel en verduurzamen - uit de praktijk

Minder gebruik van disposables en verpakkingen in de horeca:

Joost Lip, Sustainability Manager bij Bunzl Nederland vertelt hoe zij dat aanpakken.

Lees het interview met Joost Lip.

Voedselzekerheid, voedselverspilling en de mogelijke gevolgen voor de horeca:

Dirk Maarten de Haan van BidFood gaat in op de vraag hoe een duurzamere bedrijfsvoering helpt om beter voorbereid te zijn op onzekerheden in de markt.

Lees het interview met Dirk Maarten de Haan.

Wat gebeurt er verder?

Groothandels nemen deel in diverse projecten. En VANG Buitenshuis kijkt bij een aantal groothandels mee in de afvalstromen die ontstaan. Waar kan de meeste impact worden bereikt en op welke manier?

De koplopergroep komt twee keer per jaar bij elkaar om kennis te delen, op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen en elkaar te helpen. VANG Buitenshuis volgt de groothandels die meedoen aan diverse projecten.

Daarnaast analyseren we de afvalstromen bij een aantal bedrijven. Waar kan de meeste impact worden bereikt, en op welke manier? Op basis daarvan zetten we vervolgstappen.

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de VANG Nieuwsbrief.

SUP – Single-use plastic

Hoe om te gaan met eenmalige verpakkingen en disposables in de out-of-home markt?

De Europese Commissie heeft een SUP Richtlijn opgesteld om de hoeveelheid kunststofafval in oceanen en zeeën terug te dringen. De maatregelen gaan over verloren vistuig en wegwerpplastics. Daaronder vallen ook verschillende verpakkingen die veel in de horeca worden gebruikt. De SUP Richtlijn is sinds 3 juli 2021 van kracht.

Zie de infographic Single-use plastics out-of-home van Horeca Nederland.